dimarts, 5 de febrer del 2013

ORFEU I EURÍDICE



                                          Orfeu i Eurídice de Canova, Museo Corrier, Venècia (S.G.)

La vida d'Orfeu presenta dins la mitologia clàssica la figura de l'heroi enamorat i fidel, capaç de seguir el seu amor fins la mort. Aquest ideal d'amor ha donat peu a multitud de referències posteriors tan pictòriques, com literàries o musicals. A més,  dins del seu mite, trobem també altres aspectes i vivències relacionades amb la seva habilitat musical com la capacitat d'amansir les feres amb la seva música o inventar la cítara.
Orfeu és un dels pocs herois de l'antiguitat que pot tornar del regne de Plutó, per tant ens trobem davant d'un personatge amb unes vivències i un simbolisme molt importants.

ACTIVITATS
 Realitza les activitats següents i adjunta imatges sempre que sigui possible.

1. Esbrina qui eren els pares d'Orfeu i per quin motiu creus que era un heroi dotat per la música.
2. Qui era Eurídice? Explica com va morir?
3. Orfeu pren la determinació d'anar a buscar a la seva estimada al regne dels morts. Explica els esdeveniments que van succeir dins l'inframón.
4. Busca informació de quins altres herois han aconseguit entrar al món dels morts i sortir amb vida. Elabora una llista d'aquests herois i explica el motiu del seu descens al món subterrani i què els hi va passar.
5. Orfeu va mantenir-se fidel a Eurídice durant la resta de la seva vida, però això va costar-li la mort. Relata la mort d'Orfeu i relaciona la seva mort amb la seva fidelitat.
6. Orfeu va ser un dels mariners que Jasó va reclutar en la seva aventura a la recerca del velló d'or. Contesta les preguntes següents:
a) Què era el velló d'or?
b) Qui eren els Argonautes? Escriu el nom de cinc d'aquests herois.
c) Quina és l'aportació d'Orfeu a aquesta expedició?
d) Com acaba l'expedició dels Argonautes?

7. Explica el significat de religió òrfica i quines creences tenien.

8. Fes una llista d'obres pictòriques, musicals o literàries relacionades amb el mite.


Enllaços
Al dossier podeu trobar informació.